شیشه فلوت یا شیشه تخت شیشه ای بسیار صاف و بدون اعوجاج (انحنا) است که در بسیاری از پنجره ها استفاده می شود. در ادامه این مطلب از دکوپارت1 فلوت شیشه ای را به طور کامل مورد بررسی قرار خواهیم داد.
شیشه فلوت یعنی چه
این شیشه با رنگ طبیعی مایل به سبز و ماهیت شفاف، قادر است حدود 87 درصد نور ورودی را منتقل کند و برخلاف شیشه های ورقه ای، شیشه فلوت منظره شفافی را در اختیار کاربران قرار میدهد. عبارت فلوت در انگلیسی به معنای شناور است.
شیشه فلوت نام خود را از فرآیند منحصر به فرد تولیدش گرفته است. در این فرآیند، شیشه مذاب بر روی حمام قلع مذاب ریخته میشود و به آرامی روی آن شناور می شود. این شناور شدن آزادانه، سطحی صاف و یکدست به شیشه میدهد که نام “فلوت” را به آن می بخشد.
فرآیند تولید شیشه فلوت
برای تولید شیشه فلوت، شیشه مذاب از کوره خارج شده و به داخل محفظه ای که حاوی قلع مذاب است ریخته میشود. این فرآیند گاهی اوقات فرآیند پیلکینگتون نیز نامیده می شود. در فرآیند ساخت شیشه تخت، جو داخل اتاق به دقت کنترل می شود. شیشه روی قلع شناور می شود و خود را به شکل قالب در می آورد. در نهایت عرض شیشه 90 تا 140 اینچ بسته به ضخامتی که در زمان ساخت تعیین شده است پخش می شود.
سطح بالایی شیشه را سمت هوا یا سمت نمره می گویند. این سمت شیشه با آتش جلا داده می شود. همچنین سطح پایینی شیشه، سمت قلع نامیده می شود که با آتش صیقل داده نمی شود.
در طی مراحل ساخت، شیشه فلوت از محفظه وارد کوره ای می شود که به آن لهر می گویند و در آنجا به آرامی با سرعت خاصی خنک می شود. برای افزایش استحکام و طول عمر شیشه، از از این فرآیند که آنیلینگ نام دارد استفاده می شود. در این فرآیند، تنشهای داخلی شیشه با گرم کردن و خنک کردن تدریجی آن از بین می روند.
سرعت خنک شدن در افزایش کیفیت محصول نهایی بسیار تأثیرگذار است. در نهایت شیشه به صورت یک نوار پیوسته از لهر بیرون می آید. محصول نهایی نوعی شیشه مسطح است.
انواع شیشه فلوت
در ادامه به مهم ترین انواع شیشه Float خواهیم پرداخت:
1- شیشه شناور شفاف
این رایج ترین نوع شیشه شناور است که در بسیاری از کاربردها مانند پنجره ها، درها و آینه ها استفاده می شود. از ماسه سیلیس، خاکستر سودا، سنگ آهک و سایر مواد افزودنی ساخته شده و شفافیت بالایی دارد.
2- شیشه فلوت رنگی
این نوع شیشه با افزودن مقدار کمی اکسید فلزی مانند آهن یا کبالت به شیشه مذاب ساخته می شود. این ماده، رنگی به شیشه می دهد که می تواند به کاهش درخشندگی و بهبود کنترل انرژی کمک کند. شیشه های رنگی اغلب در ساختمان های تجاری و وسایل نقلیه استفاده می شود.
3- شیشه فلوت کم آهن
این نوع شیشه نسبت به شیشه فلوت شفاف با سطح اکسید آهن پایین تری ساخته می شود که به آن شفافیت بالاتری می دهد. شیشه کم آهن اغلب در کاربردهایی استفاده می شود که شفافیت نوری بالا مهم است، مانند صفحه نمایش های سطح بالا و آکواریوم ها.
4- شیشه شناور انعکاسی
این نوع شیشه با یک لایه نازک فلزی یا اکسید فلزی پوشانده می شود تا سطحی بازتابنده ایجاد کند. شیشه انعکاسی اغلب در ساختمان ها برای کاهش گرمای خورشیدی و بهبود بهره وری انرژی استفاده می شود.
5- شیشه شناور طرح دار
این نوع شیشه دارای الگو یا بافتی است که در طول فرآیند تولید شیشه فلوت روی سطح آن نقش بسته است. شیشه طرح دار اغلب در کاربردهای تزئینی مانند درب، پارتیشن و مبلمان استفاده می شود.
کاربرد شیشه فلوت
در ادامه به مهم ترین کاربرد های شیشه فلوت خواهیم پرداخت:
1- نمایش و ویترین
شیشه شناور به دلیل شفافیت بالای خود، گزینه ایده آلی برای نمایش اقلام است. آنها را می توان برای ویترین های نمایشگاه، ویترین مغازه ها و میزهای خرده فروشی برای محافظت از اقلام با ارزش مانند ساعت های گران قیمت، جواهرات و … استفاده کرد و در عین حال زیبایی محصولات منحصر به فرد را بدون زحمت به نمایش گذاشت.
2- نماها
هیچ چیز پر زرق و برق تر از دیدن آسمان خراش های سر به فلک کشیده و درخشان که از شیشه ساخته شده اند نیست و چه انتخابی بهتر از شیشه های فلوت؟ معمولا در چنین کاربرد هایی یک لعاب محافظ به شیشه افزوده میشود. لعاب شیشه را محکم تر میکند و کارایی آن را افزایش می دهد.
3- پانل های دیواری
چه برای ایجاد پارتیشن در خانه شما باشد و چه برای اتاق شخصی شما در دفتر کار، پانل های دیواری راهی عالی برای زیباتر کردن دکوراسیون و افزایش جذابیت بصری فضاهای شما هستند. پانل های دیواری با شیشه های فلوت رنگی می توانند رنگ های مورد نیاز را به فضای شما بیافزایند و جان تازه ای به اتاق ببخشند.
مزایای شیشه فلوت
در ادامه به مهم ترین مزایای شیشه های تخت خواهیم پرداخت:
1- ماندگاری : همانطور که قبلاً گفتیم، شیشه فلوت در یک کوره پردازش و پخت می شود تا استحکام و دوام پیدا کند. این شیشه ها با عرض کم استحکامی بالا ارائه میدهند. در نتیجه این موضوع چگالی باورنکردنی آن ها را آشکار می کند و این شیشه را به شیشه ای برتر برای طراحی داخلی و خارجی فضای شما تبدیل می کند.
2- کنترل دما : توانایی این شیشه در تنظیم دمای داخل ساختمان در حالت خنک در تابستان و گرم نگه داشتن فضای داخلی در طول زمستان یک ویژگی جذاب دیگر برای آن است.
3- قابلیت بازیافت : شیشه شناور شفاف معمولا قابل بازیافت و غیر سمی است. همچنین برای حفظ محیط زیست معمولا بدون مس و سرب طراحی میشود.
4- تنوع در استفاده : شیشه فلوت را می توان برای ایجاد طیف گسترده ای از محصولات شیشه ای استفاده کرد. می توان آن را با ضخامت، سایه ها و اندازه های مختلف طراحی کرد تا با تعداد بی شماری از نیازهای معماری و مصرف کننده مطابقت داشته باشد. چندین تکنیک پردازش مانند عایق کاری، لعاب، لمینت، سختی حرارتی، چاپ سیلک، سندبلاست، خمش، اسید اچ و بسیاری دیگر وجود دارند که استفاده از همه آن ها بر روی شیشه فلوت امکان پذیر است.
5- قیمت : این نوع شیشه ها نسبت به سایر انواع شیشه از قیمت مناسب تری برخوردارند. بنابراین فلوت یک نوع شیشه به صرفه است.
معایب شیشه فلوت
در ادامه به مهم ترین معایب شیشه فلوت خواهیم پرداخت:
1- ضعیف در برابر ضربه : این شیشه مقاومت خوبی در برابر ضربه ندارد و بدون لعاب محافظ در برابر ضربات حساس و شکننده است.
2- انعکاس نور : شیشه فلوت نور را انعکاس میدهد و از رخنه نور جلوگیری نمی کند که می تواند آزار دهنده باشد.
فرق شیشه فلوت و ساده
شیشه ساده عموما از جنس فلاتر بوده و با روش ریخته گری و سرد شدن سریع ساخته می شود. این نوع شیشه دارای ضخامت نامعین و سطح نامسطح است و برای کاربردهایی که نیاز به شفافیت و حداقل درجه پخش نور دارند مانند قاب عکس یا معماری مورد استفاده قرار میگیرد. در نقطه مقابل، شیشه فلوت یا float glass یک نوع شیشه است که با روش float glass process ساخته میشود که مراحل ساخت آن را در قسمت های بالا مورد بررسی قرار دادیم.
سخن پایانی
در این مطلب این نوع شیشه را کاملا مورد بررسی قرار دادیم. شیشه یا گلس فلوت یک نوع شیشه پرکاربرد و اقتصادی است که در کاربرد های بسیاری مورد استفاده قرار میگیرد. امیدواریم با مطالعه این مقاله اطلاعات مفیدی در زمینه شیشه فلوت کسب کرده باشید.